La DO del mes de Juny: La DO MONTSANT

DO MONTSANT La Denominació d’Origen Montsant ha passat de ser una de les revelacions de els últims anys a convertir-se en un referent del panorama vitivinícola nacional i internacional. La qualitat dels seus vins, de garnatxes i carinyena, ha donat la raó a la crítica i premsa especialitzada, que al seu dia la qualificava de “valor en alça” i “gran descobriment”. Peñín, la guia més important d’Espanya, diu que “és la DO amb més creixement qualitatiu de Catalunya, una DO en la qual tots els cellers han sabut treballar bé, fins al punt que es pot parlar d’un concepte de marca Montsant “.

Els elogis de la crítica especialitzada tenen el seu reflex en els consumidors. Avui dia, els vins de Montsant es troben en les taules d’una quarantena de països. Gairebé la meitat dels vins que s’elaboren a Montsant es destina a l’exportació.

Els cellers de Montsant mantenen el seu propòsit de seguir sorprenent i captivant amb vins de gran qualitat, fidels a un territori on un clima de contrastos, l’orografia accidentada, la variabilitat de sòls, les varietats històriques de raïm i la mà de l’home són font de matisos.

La Vinya i els seu VINS 

Els vins de la DO Montsant són fruit d’una tradició centenària i dels coneixements acadèmics actuals. Són productes artesans, en què la mà de l’home intervé en tot el procés d’elaboració, un procés que és resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler.

La DO Montsant en xifres

Pobles: 16.

Cellers: 57.

Superfície de vinya: 1.912,75 Ha.

 Superfície varietats negres: 1.803,24 ha. 94%.

Superfície varietats blancs: 109,51 Ha. 6%. Producció: 7-9 milloes de kg.

Producció 2015: 8.521.617 kg.

Comercialització 2015: 5.891.512 ampolles.

 

Paisatge 

Els viticultors i cellers de la DO Montsant han fet compatible l’activitat humana amb la preservació de l’entorn. Des de sempre, el paisatge agrícola ha estat un dels nostres béns més preuats, un bé que parla de nosaltres i parla bé, ja que el món aprecia cada vegada més els espais que no han estat destruïts per actuacions irrespectuoses o agressives.

Un paisatge poc explotat és sinònim de treball ben fet, de qualitat i de sostenibilitat. Aquests són valors que defineixen els vins de la DO Montsant, DO Montsant uns valors que ens fan sentir orgullosos i que transmetem sempre a la gent que els vol conèixer.

Curisiositats Històriques

Les primeres dades històriques indiquen que en temps de l’Imperi Romà ja s’elaborava vi al territori. Al poble de Marçà s’han trobat restes d’un assentament romà i entre les peces descobertes s’han trobat àmfores de vi que molt probablement es destinava a el consum de la gran Tàrraco.

La primera expansió de la vinya als pobles i territoris que actualment formen part de la DO Montsant va tenir lloc durant l’Edat Mitjana, especialment amb la conquesta i repoblació de la zona, fins llavors en mans dels àrabs, per part dels exèrcits cristians.

El poble de Siurana va ser l’últim enclavament musulmà de Catalunya, no va ser reconquerit fins al 1153. No obstant això, va ser durant la cristianització quan, de la mà dels monjos cartoixans de Scala Dei, el cultiu es va convertir indissociable d’aquesta terra, aportant noves tècniques de cultiu que van potenciar el creixement de les vinyes per tota la zona. La implantació de la Cartoixa va ser prou important com per donar nom a tota una comarca geogràfica: Priorat (terres del prior), en la que actualment conviuen dues denominacions d’origen. Alternant moments de crisi amb altres d’esplendor, la producció de vi ha estat una constant secular dels pobles de la DO Montsant.

*Aquesta documentació s’ha extret de la pàgina oficial de la DO MONTSANT, si voleu saber-ne més, consulteu-ho a domontsant.com